czwartek, 24 listopada 2016

Nowość - mika naturalna w płatkach

W naszym sklepie pojawił się interesujący produkt, który miał swoją premierę w trakcie ostatniego szkolenia z Viką Violą Krzyżaniak w naszej hurtowni - naturalna mika  w płatkach.

To niezwykły surowiec, który doskonale sprawdzi się przy dekorowaniu  papieru, plastiku, drewna, metalu, szkła czy ceramiki. Stosuje się zazwyczaj płatki o wielkości od 1 mm do 5 mm, a nawet grubsze, dające skrzący odblask. Mikę można przytwierdzić do powierzchni zdobionego obiektu przy użyciu kleju, poprzez dodanie miki do farby lub lakieru. My polecamy łączenie miki z pastą żelową  Pentart lub mix-mediową błyszczącą pastą Stamperii.



Paleta kolorów płatków miki jest szeroka i obejmuje barwy od białej, przez perłową, zieloną, rudą,  złotą do brązowej i czarnej w różnych odcieniach.


  • Mika w płatkach  może być z powodzeniem stosowana jako zamiennik brokatu do zdobienia wszelkich materiałów i wyrobów, szczególnie tam, gdzie cząsteczki mają wniknąć w strukturę materiału (a nie być przyklejone na powierzchni).
  • Niestety typowy brokat nie może być stosowany w wysokich temperaturach, jakie występują przy produkcji wyrobów plastikowych, szklanych, porcelanowych i ceramicznych. W procesie formowania plastiku, szkła oraz wypalania ceramiki ziarenka klasycznego, plastikowego brokatu ulegną zniszczeniu.Trwałe zdobienie plastiku, szkła i ceramiki zapewnia jedynie wtopienie błyszczących, kolorowych drobinek w strukturę plastiku, szkła czy ceramiki. W takich sytuacjach "brokat mikowy" jest niezastąpiony. W zależności od użytego surowca cząsteczki miki mogą być przetwarzane w wysokiej temperaturze od 600 °C do ponad 1 100 °C.
  • Kolejnym atutem naturalnej miki jest możliwość stosowania jej, gdy wymagany jest kontakt z produktami spożywczymi. Klejenie brokatu "na zimno" do plastiku, szkła i ceramiki powoduje, że zdobienie jest nietrwałe i nie może być stosowane w kontakcie z żywnością (drobinki brokatu mogą dostać się do żywności). Zamiast poliestrowego brokatu zaleca się stosowanie płatków miki lub miki mielonej.
Powyższe przykłady użycia miki w płatkach oczywiście nie wyczerpują zakresu jej stosowania. Zachęcamy do testowania i eksperymentowania :-)

Szerszą fotorelację z warsztatów z Viką znajdziecie tutaj i tutaj a poniżej foto końcowego efektu pracy kursantek z naszym nowym produktem.

Pozdrawiam,
Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz