Strony

wtorek, 1 grudnia 2015

Nowość - Motta - babka włoska panettone

Z radością informujemy, że udało nam się wzbogacić naszą ofertę o Mottę - tradycyjną babkę włoską panettone. Z okazji Świąt dla naszych klientów mamy je w cenie okazyjnej - ilość babek ograniczona, termin przydatności 30.04.2016r.


Wszystkie babki panettone są typowymi produktami włoskimi, jednak Motta jest babką kultową. Babka produkowana jest według tej samej receptury od prawie 100 lat. Na początku nazwa "Motta" (od nazwiska producenta) była zresztą synonimem nazwy "panettone". 


Słowo "panettone" wywodzi się z mediolańskiego dialektu i znaczy "duży chleb". Są dowody źródłowe, że już w XI wieku mediolańskie rodziny gromadziły się w czasie Świąt wokół przystrojonego kominka, gdzie głowa rodziny uroczyście kroiła duży, słodki chleb na kromki. Od XV wieku panettone była przygotowywana w Mediolanie w ten sam sposób jak dzisiaj. I nadal jest to smakołyk, który można kupić tylko przed Bożym Narodzeniem. Stopniowo panettone rozpowszechniło się w całych Włoszech i w zasadzie nie ma dziś chyba rodziny włoskiej obchodzącej Święta bez tego typu babki. Ciasto drożdżowe (drożdże naturalne) na panettone doprawia sie cykatą (skórką z pomarańczy), rodzynkami i kandyzowanymi owocami.  Pojedyncze papierowe formy wypełnia się stosunkowo niewielkimi ilościami ciasta, ponieważ w piekarniku wyrasta ono ponad formę. Po wyjęciu z pieca upieczoną babkę panettone pozostawia się w papierowej formie. Wysoka "przepaska" jest "znakiem fabrycznym" i jednocześnie chroni przed wysychaniem. Włosi zjadają babkę przełamując ją rękami kawałek po kawałku. A największe łasuchy dodają masło, mascarpone lub nutellę :-)

Smacznego!
Zbyszek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.